We vertellen je graag de ins en outs van de manege zodat je je snel thuis voelt bij ons.
Betalen en afzeggen
Als nieuwe lesklant mag u de eerste vier lessen los betalen. Dit is uw proefperiode, u heeft dan een opzegtermijn van minimaal 24 uur. Proeflessen zijn niet gratis!
Na deze vier lessen bent u verplicht een 5- of 10- lessenkaart te kopen.
Een 5-lessenkaart is 6 weken geldig, een 10-lessenkaart is 12 weken geldig.
Opzeggen van uw lessen voor het einde van uw kaart geeft geen recht op restitutie van de resterende lessen.
U kunt lessen die u afzegt inhalen op een ander tijdstip dan de vaste les, binnen de geldigheid van uw kaart. Uitzonderingen op deze geldigheid zijn vakanties (tot maximaal 2 afzeggingen) of langdurige afwezigheid door ziekte of blessure. U dient vakanties minimaal een week van te voren aan ons door te geven via de mail van uw instructrice.
Bij overgang naar een andere les en daarbij horende, duurdere leskaart zullen overgebleven lessen, naar rato, verrekend worden met de prijs van de nieuwe kaart. Als men de leeftijd van 18 jaar bereikt mogen de resterende lessen op een bestaande kaart nog voor het oude tarief gereden worden. Daarna moet men een 18+ leskaart kopen. Het is niet toegestaan om voor het einde van de oude kaart nog een nieuwe 18- kaart aan te schaffen. Als de lesprijzen verhoogd worden mag u uw de resterende lessen op uw bestaande kaart tegen het oude tarief rijden. Het is niet toegestaan om voor de prijsverhoging voor het einde van uw oude kaart al een nieuwe kaart aan te schaffen. Alle lessen die u voor de prijsverhoging niet betaald heeft worden tegen het nieuwe tarief aan u berekend.
Afmeldingen dient u minimaal 24 uur van te voren, via de app aan ons door te geven. Als u binnen deze 24 uur afmeld wordt de les doorberekend. U kunt ook deze lessen inhalen op een ander tijdstip dan de vaste les, binnen de geldigheid van uw kaart. Lessen die niet afgemeld worden, kunnen niet ingehaald worden maar worden wel doorberekend!
Voor de les
Zorg dat je je minimaal 20 minuten voor de les in de kantine gemeld hebt. Soms loopt het paard of de pony al in de les. Dan zorg je dat je 5 minuten voor aanvang van je les bij de bak staat met je cap en je zweepje om de pony over te nemen.
Als je geen cap hebt, kun je een cap passen uit de metalen kast voor de zadelkamer. Een zweep staat in de koker naast de ingang van de zadelkamer.
Wanneer je paard of pony nog niet loopt begin je met poetsen, dit doe je in zijn box. Soms heeft een paard of pony een deken op. Deze haal je eraf en leg je op een droge plek in zijn eigen stal. Elk paard of pony heeft een tasje met borstels, het nummer op het tasje geeft aan van wie het tasje is. Doe de borstels altijd weer netjes terug en sluit de rits van het tasje. Je mag natuurlijk ook je eigen borstels gebruiken als je wilt. Maar alleen voor één paard of pony per dag, dit in verband met ziekten en parasieten. Je mag het paard of de pony vastzetten met een halster in zijn box aan de zijwanden of aan de voorwand waar ook de voerbak hangt. Zet hem nooit vast aan de deur. Vergeet niet de hoeven uit te krabben! Als er twee pony’s in stal staan, mag er één pony in de stalgang gepoetst worden.
Als je paard of pony gepoetst is loop je naar de zadelkamer. Daar hangt een bord met namen aan de deur. Voor elke naam staat een nummer, op dit nummer hangt het zadel en het hoofdstel van het paard of de pony. Bij sommigen staat iets extra’s vermeld, dit moet je dan ook bij ze op of om doen. Als het paard of de pony geen martingaal heeft begin je met het zadel. Onder het zadel leg je eerst een chabrak op de rug van het paard, dan een bontje en dan het zadel. Tenzij anders staat aangegeven. Indien hij wel een martingaal heeft doe je eerst het hoofdstel om en dan het zadel. Als je paard of pony eenmaal zijn hoofdstel om heeft mag je hem niet meer alleen op stal laten staan!! Als je even bij het paard of de pony weg moet lopen doe je de teugels achter je stijgbeugel.
Als je nog geen ervaring hebt met poetsen en opzadelen kun je meedoen met ons Bixie en Friends lesprogramma. Voor informatie over Bixie en Friends kun je terecht bij je instructrice of in onze kantine.
Tijdens en na de les
Op aanwijzing van de instructie mag het paard of de pony vanuit zijn stal naar de rijbaan begeleidt worden. Voor jonge ruitertjes en beginnende ruiters is het fijn als ze hier hulp bij vragen van een ervaren ruiter of van de ouders of begeleiders. Bij de beginnerslesjes van een half uur worden de kinderen tijdens de gehele les begeleid door een ouder, dit houdt in dat de ouder tijdens de les de pony vast houdt aan een touw en meeloopt.
In de bak mag je opstellen op de A-C lijn met de neus van het paard of de pony richting de stal. Daar doe je je beugels naar beneden en maak je ze op maat en controleer je of je nog kunt aansingelen. Terwijl je begeleider je paard of pony vasthoudt mag je opstijgen. Bij een grotere pony of bij een paard doe je dit met een krukje.
Na de les, steek je je beugels op en breng je, samen met je begeleider, je paard of pony naar stal. Daar zadel je hem af en krab je zijn hoeven uit. Als de paarden net hun avondeten hebben gekregen hoef je geen hoeven uit te krabben. Het bit moet afgespoeld worden voor je het hoofdstel in de zadelkamer weghangt. Het zadel wordt bij het correcte nummer opgehangen en het bontje gaat in de ton. Het chabrak mag op het dekenrek voor de stal blijven hangen met de blauwe of groene zijde omhoog.
Je mag na de les alleen het paard waar je op gereden hebt een snoepje of iets anders lekkers geven. Niet te veel en leg het in de voerbak. Er mag geen biks uit de voerkar gepakt worden om te geven als beloning. Paarden en pony’s kunnen ernstig ziek worden van te veel snoep en eten.
FNRS / KNHS
Manege Lansbergen is een FNRS manege. Dit houdt in dat wij aangesloten zijn bij het FNRS / KNHS. Wij worden jaarlijks op meerdere vlakken door deze organisaties gekeurd om de kwaliteit te waarborgen. Ook doen wij mee met de ruiterprogramma’s van het FNRS / KNHS. Voor u betekent het dat u als lesklant van onze manege verplicht bent om lid te worden van het FNRS / KNHS. Dit kunt u na uw proefperiode aanvragen door een lesovereenkomst te halen in onze kantine en deze ingevuld en getekend weer in de kantine in te leveren. U krijgt dan eens per jaar een factuur van het KNHS. Als u stopt met lessen op onze manege moet u zelf het lidmaatschap bij het KNHS opzeggen, dit loopt niet via ons. Indien u wedstrijden wilt gaan rijden kunt u ook lid worden van onze paardensportvereniging. Dit is niet verplicht, maar het heeft wel voordelen. U leest meer over onze paardensportvereniging op www.paardensportverenigingpegasus.nl.
Wedstrijden
Tijdens wedstrijden en evenementen is het een drukke boel. Vaak gaan dingen net even anders dan we gewend zijn. Luister daarom altijd naar de instructies van de medewerkers en vrijwilligers. Als eerste meldt je je bij de leiding of het wedstrijdsecretariaat. Daarna begin je met het verzorgen van je pony of paard net zoals voor een gewone les. Soms mag een paard buiten zijn stal gepoetst worden of moet hij even buiten zijn stal wachten. Let dan op dat je hem nooit vastzet aan een boxdeur en hem nooit vastzet aan zijn teugels of met een touw aan zijn bit.
Omgang met onze paardenvriendjes
Alle paarden werken elke dag erg hard voor ons, behandel ze daarom met respect. Ze zijn niet elke dag even vrolijk, maar schreeuw niet onnodig tegen ze.
Een corrigerend tikje mag, maar slaan of schoppen mag niet. Ook hard aan de teugels trekken en een tik op het hoofd is niet toegestaan. Paarden houden van rust, daarom mag je niet rennen en schreeuwen in stal en langs de bakrand. Ze kunnen er ook erg van schrikken. Als je tijdens het omgaan met de paarden iets aan een paard of pony merkt, bijvoorbeeld een wondje of hij heeft ergens pijn. Meldt dit dan bij je instructrice.
Pesten
Het is logisch dat op een plek waar veel kinderen zijn, niet iedereen elkaars beste vriend zal worden. Maar wij zijn een gezelligheidsmanege en daarom willen we dat iedereen elkaar helpt, ondanks dat we allemaal verschillend zijn. Als we merken dat er gepest wordt zullen we als eerst de hele groep aanspreken. Er zal uitgelegd worden dat pesten niet OK is. Pesten op de lange termijn kan individuele consequenties hebben. Dit zal altijd in samenwerking met de ouders zijn. Wij nemen aan dat u pesten ook niet OK vindt en uw steentje bijdraagt aan het voorkomen hiervan.
Voor actuele informatie en nieuwtjes kunt u terecht op onze website en Facebookpagina. Als u nog vragen heeft mag u die altijd naar ons mailen op info@manegelansbergen.nl
Versie oktober 2022